Z puszki fasoli i trzech dodatków robię smaczną, sycącą sałatkę. Jest idealna nawet do pracy
Macie czasami ochotę na przekąskę, ale pod ręką nic, co chciałoby się zjeść? Ja tak mam często, dlatego co i raz sięgam po pomysły na szybkie potrawy. Na przykład na sałatki. By je przygotować wystarczy wymieszać kilka składników i smaczna, zdrowa przekąska gotowa. Tak też właśnie robi się sałatkę na bazie fasoli z puszki. Niewiele trzeba do niej dorzucić, by powstało coś pysznego. Taką sałatkę często pakuję w pojemnik i zabieram do pracy. Jest jak znalazł, gdy dopadnie mnie głód.
Jakie dodatki pasują do fasoli?
Fasola to bardzo sycący produkt, który jest bogaty w białko i wiele wartościowych składników. Ponieważ po ugotowaniu jest dość sucha, dobrze komponuje się z dodatkami, które zwiększają jej soczystość. Dlatego idealnie będą do niej pasować np.: pomidory, ogórki kiszone czy kukurydza. Smakowo fasola dobrze harmonizuje np. ze szpinakiem, jarmużem, papryką i czosnkiem.
Jeśli zaś chodzi o pożywne dodatki, do sałatki z fasoli można dorzucić np.: podsmażony boczek czy kiełbasę, a także kawałki pieczonego kurczaka. Świetnie będą też pasować sery np.: żółty, feta, kozi.
Jak zrobić ekspresową sałatkę z fasoli z puszki?
Przygotowanie sałatki z fasoli z puszki to doprawdy ekspresowa sprawa. Fasolę z puszki trzeba przelać na sito, przepłukać pod bieżącą wodą, a potem osączyć. Teraz wystarczy do niej dodać 3 dodatki, trochę przypraw i oliwę z oliwek.
Przepis: Sałatka z białej fasoli
Ekspresowa sałatka z białej fasoli z puszki oraz pomidorów, cebuli i natki pietruszki
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka białej fasoli
- 3 pomidory
- 1/2 czerwonej cebuli
- natka pietruszki
- oregano
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówFasolę z puszki przelej na sito i opłucz ją pod bieżącą, zimną wodą. Dokładnie ją odcedź. Pomidory umyj, pokrój w cząstki. Cebulę obierz, pokrój w półkrążki. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie sałatkiOdcedzoną fasolę i pokrojone dodatki przełóż do salaterki, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku oregano, solą i pieprzem. Polej oliwą, wymieszaj.
Wskazówka: Sałatkę można doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Jak ugotować suchą fasolę?
Jeśli nie macie pod ręką białej fasoli z puszki albo nie chcecie po nią sięgać, do sałatki możecie dodać samodzielnie ugotowaną fasolę. O jej przygotowaniu trzeba jednak pomyśleć dużo wcześniej, bo warzywo to wymaga dość długiego moczenia, a potem gotowania. Suchą fasolę najlepiej jest zalać zimną wodą i pozostawić na kilka godzin. Po tym czasie fasolę należy odcedzić, zalać porcją świeżej wody i zagotować. Teraz warto dorzucić do niej trochę przypraw, np. listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli. Fasolę gotuje się na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce przez ok. godzinę. Po odcedzeniu należy ją wystudzić i dodać do sałatki.